Wat zijn essentiële oliën?

We weten allemaal ondertussen van essentiële oliën af of hebben er op zijn minst van gehoord. Je komt ze tegenwoordig overal tegen, zijn makkelijk te verkrijgen en worden om verschillende redenen gebruikt. De een gebruikt het bijvoorbeeld om het huis te voorzien van een aangename aroma en de ander als hulpmiddel voor het ondersteunen van de gezondheid. Maar wat zijn essentiële oliën eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk om de meest zuivere oliën te gebruiken?

Heel simpel uitgelegd zijn essentiële oliën vluchtige aromatische vloeistoffen die worden gewonnen uit planten en plantonderdelen. Wanneer je de aroma van bijvoorbeeld een ‘roos’ ruikt, heb je de aromatische eigenschappen van essentiële oliën ervaren.

Ze zijn bijna niet meer weg te denken uit de meeste huishoudens, vooral de huishoudens met kinderen. Dan komen de oliën heel goed van pas, denk dan aan schaafwonden, de eerste tandjes, verkoudheid, onrustig slapen, buikgriep, huiduitslag en andere ongemakken die horen bij het opgroeien.

Het is vooral een effectieve manier om lichaam, geest en gezondheid te ondersteunen op een natuurlijke manier en als extra nog het voordeel dat, bij gepast gebruik, er geen sprake is van bijwerkingen.

Dan de grote vraag: Hoe weet je of je een olie koopt die daadwerkelijk je gezondheid ondersteund?

Alles wat niet zuiver is, is belastend voor je lichaam, omdat lichaamsvreemde stoffen verwerkt en afgevoerd moeten worden door je organen. Enorm belangrijk om bij dat gegeven stil te staan en zeker als het gaat om hen met een mindere gezondheid, ziekte of die nog in ontwikkeling zijn. Dus hoe herken je essentiële oliën van goede kwaliteit?

Met het groeiende aantal aanbieders van essentiële oliën is het steeds lastiger om het verschil in kwaliteit te bepalen. 

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat er maar twee mogelijkheden zijn bij het aankopen van essentiële oliën, namelijk:  je koopt iets dat je gezondheid ondersteunt of je koopt iets dat je systeem belast. Het is dus belangrijk om een 100% zuivere en therapeutisch gecertificeerd product in huis te hebben, zodat je weet dat het je gezondheid en die van je gehele huishouden, ondersteund en versterkt. 

 Eén van de factoren die de puurheid en therapeutische waarde van een olie bepaalt, zijn de chemische bestanddelen. Deze worden door verschillende elementen beïnvloed zoals:

 • het deel/delen van de plant waar de olie van wordt gemaakt
 • toestand van de grond
 • mest (organisch of kunstmest)
 • de omgeving waarin de plant groeit
 • het klimaat
 • hoogte
 • moment van oogsten
 • de manier waarop de olie wordt gemaakt

 

Er zijn maar twee mogelijkheden bij het aankopen van essentiële oliën:
Gezondheid ondersteunend of systeem belastend.

 

Hoe herken je een zuivere en kwalitatief goede olie?

 1. Lees de ingrediënten die op het flesje staan vermeld goed! Zodra je stoffen ziet staat zoals alcohol, is het zeker dat er sprake is van een verdunde en aangelengde versie.
 2. Essentiële oliën zijn kostbaar en het produceren hiervan kan flink oplopen in de kosten. Voor het maken van 5 ml  essentiële rozenolie, heb je 242.000 rozenblaadjes nodig. Voor het produceren van 15 ml essentiële citroenolie heb je 50 citroenen nodig of wat dacht je van 15 ml essentiële pure lavendelolie? Ongeveer 1,5 kg lavendel! Dus dan weet je dat een zuivere lavendelolie onder de €10 euro niet bepaald zuiver is.
 3. Een zuivere lavendelolie zou je direct op een brandwond moeten kunnen gebruiken wat de brandwond in enkele minuten zou moeten kalmeren. Doe je dit met onzuivere lavendelolie, dan zal je binnen enkele seconde merken dat de pijn verergert.
 4. De plant die in zijn eigen natuurlijke omgeving geoogst wordt, geeft de meest authentieke en optimale essentiële olie omdat de leefomgeving van deze plant perfect geregeld is door de natuur (anders groeit het er niet). Biologisch is heel fijn, maar in het geval van essentiële oliën moet je je afvragen hoe optimaal en authentiek de oliën zijn van planten die gekweekt worden in bijvoorbeeld een kas. Bij biologische kweek wordt wel bespoten, hetzij met minder agressieve middelen.
 5. Alle planten hebben meerdere versies en soorten (families), voor het therapeutisch effect van een specifieke olie heb je de juiste plantvariant nodig. Om deze reden is het belangrijk dat de Latijnse naam van de plant vermeld staat en te achterhalen is.
 6. Hoe is de essentiële olie gewonnen en verpakt? De manier waarop de olie tot stand komt is ook zeer belangrijk. Bijvoorbeeld bij oververhitting zal de olie veel belangrijke bestanddelen en werkzame stoffen verliezen. Als je de olie op exact de juiste temperatuur destilleert, behoudt de olie zijn therapeutische werking en zijn deze oliën goud voor de gezondheid van mensen. Het is niet voor niets dat de farmaceutische industrie de chemische samenstelling van oliën en kruiden nabootst bij het produceren van ‘medicatie’. Dus een olie kan zuiver zijn, met andere woorden puur plantmateriaal zonder toevoegingen, maar dat zegt nog niets over of de olie ook nog een krachtige therapeutische werking heeft. Essentiële moeten verpakt worden in donker glas of materiaal wat uv-straling tegenhoudt.
 7. Als er op een olie staat dat het een voedingssupplement is, kun je er vanuit gaan dat het een pure olie is die veilig is om in te nemen en dus ook om te verstuiven en, eventueel verdund, op de huid te gebruiken. Check alsnog de ingrediënten.
 8. Bij het ruiken van de olie, wat is het dan precies dat je ruikt? Zit er een scherp of chemisch randje aan? Dan kun je er vanuit gaan dat het geen pure essentiële olie is.
 9. Doe onderzoek naar de producent van de essentiële oliën die je overweegt te gebruiken. Een betrouwbare bron is bijvoorbeeld APRC (https://aromaticplant.org).

 

Het is nogal een lijstje geworden, maar hopelijk geeft het de nodige inzicht om op een verantwoordelijke manier je leverancier van essentiële oliën uit te zoeken.
De therapeutisch gecertificeerde oliën zijn van onschatbare waarde voor je gezondheid en die van je huishouden. 

Ben je opzoek naar meer informatie over essentiële oliën, neem dan contact met ons op.